Verlichting

Verlichting brengt onmiskenbaar sfeer in het huis en is op verschillende manieren aan te brengen. Een aantal jaren terug had je de keus tussen het gebruik van bedrading of koper tape, er is een derde optie bijgekomen, de LED verlichting. Anita's Poppenhuis heeft een ruim aanbod in zowel de standaard 12-volt als de 3-volt LED verlichting. Lees verder onder aan de pagina.

Omdat het aanbrengen van de verlichting door velen als de lastigste klus wordt gezien werd de komst van de LED lampjes beschouwd als een meer dan welkome aanwinst in poppenhuisland. Geen bedrading meer nodig, je kunt ze overal neerzetten of bevestigen d.m.v. een zelfplakkende metalen grondplaat en een magnetische lampvoet, schakelaartje om en licht in de duisternis. Helemaal ideaal mits je van plan bent de verlichting veelvuldig en langdurig te gaan gebruiken. Het kleine 3 volts knoopcelletje dat in de voet van het lampje verborgen zit heeft helaas niet het eeuwige leven, na ruim 70 uur gebruik is deze batterij leeg en zal dan vervangen moeten worden.

Voor langdurig gebruik zal een 12 volt installatie met een transformator als voeding praktischer zijn. Ga je een bescheiden aantal lampjes gebruiken en stoor je je niet aan een zichtbaar snoertje is het niet zo moeilijk. Lampje aan het plafond, het snoertje, eventueel afgedekt door een strak stukje U-profiel, recht naar achteren door een gaatje in de achterwand laten verdwijnen waar het aangesloten wordt op de trafo. Hetzelfde geldt voor wandverlichting waarvan het snoertje misschien achter een plintje in de (bovenliggende) kamer weggewerkt kan worden.

Als je de bekabeling onzichtbaar wilt hebben zul je daar in een zeer vroeg stadium al rekening mee moeten houden en is het maken van een verlichtingsschema aan te bevelen. Aan de hand hiervan de nodige groeven voor de snoertjes dan wel het koper tape aanbrengen waarna het in sommige gevallen nodig zal zijn gelijktijdig met het aanbrengen van behang de verlichting te monteren. Gebruik in dit geval altijd verlichtingsarmaturen met een verwisselbaar gloeilampje zodat het niet nodig is behang of vloerbedekking te verwijderen om een kapot lampje te vervangen.