annb

'Elektriciteit' In Het Poppenhuis.

zzz
  • Beschrijving

Verlichting in het poppenhuis is voor velen een 'teer' punt. Het aanleggen en aansluiten van bedrading, lampjes en transformatoren wordt soms als moeilijk of (te) ingewikkeld ervaren, anderen vinden het te 'priegelig' en in een enkel geval hoor je zelfs dat iemand bang is voor al dat 'elektrische gedoe'.

Welnu, het Amerikaanse 'Cir-Kit' systeem lost al deze problemen op en maakt van de 'elektriciteit' in het poppenhuis een waar lampjesfestijn. E.e.a. is betrekkelijk eenvoudig aan te brengen zonder dat al te veel kennis van elektriciteit nodig is en het systeem is volkomen veilig, omdat d.m.v. een transformator de stroom in het poppenhuis overal slechts 12 Volt bedraagt. Bovendien (en dat is erg belangrijk) zijn alle onderdelen (stekkers, wandcontactdozen en schakelaars) gemaakt op een schaal van 1:12 - mooi klein dus, het oog wil tenslotte ook wat!
Omdat de bedrading (lees: kopertape) altijd
onder het behang zit, zult u in de kamers nergens bedrading tegen komen. Overal waar deze zelfklevende tape (met daarin twee banen koperfolie van 5 mm breed) onder het behang loopt, kunt u stroom 'aftappen'. Een aansluitpunt of stopcontact van plaats veranderen is in een oogwenk gebeurd - makkelijk als er eens (intern) verhuisd moet worden.

Hoe het Cir-Kit systeem aangelegd en aangesloten dient te worden laten we d.m.v. een fotoreportage in dit artikel zien. Dit gebeurt in de eerste instantie aan de hand van een experimenteerpakket. Daarna laten we een principeaanleg in een poppenhuis (of miniatuurkamer) zien.

Benodigdheden voor bedrading poppenhuis/miniatuurkamer:

*CK 1001 dubbelzijdig kopertape (4,5 meter) * CK,1021-1 koperen spijkertjes (60 stuks) * CK 1008 verbindingssnoer trafo-poppenhuis * CK 204 testplug * CK 1003 wandcontactdozen (2 aansluitin­gen mogelijk) * CK 800 - plafond­aansluiting * CK 1004 stekkers. Gereedschap: * hamer * klem­pincet * schaar * priem (CK 1014-1) of scherpe naald